preskoči na sadržaj
Vijesti

Radionica Mirisni akordi u 4.a razredu

7.4.2022. održana je radionica Mirisni akordi u 4.a razredu.

Radionicu je pripremio i održao gosp. Kristijan Nasteski u suradnji sa Društvom Naša djeca. Na dijelu radionice je bila prisutna predsjednica udruge Društvo naša djeca gđe. Jasne Novaković – Marković i aktivna članica društva, gospođa Silvija Ključar.


Kolegica Tanja je nakon prve održane radionice u 4.c razredu,  detaljno objasnila cilj radionice, pa ću ukratko napraviti osvrt na dojmove djece i gospodina Kristijana Nasteskog.

Radionica je trajala 5 školskih sati. Učenici su bili vrlo aktivni i zainteresirani te uspjeli zadržati pažnju kroz cijelo vrijeme trajanja radionice.

Predavač i aktivni sudionik radionice, gosp. Kristjian Nasteski u potpunosti je pridobio njihovu pažnju.

Učenicima je bilo  zanimljiva cjelokupna radionica. Gospodin Kristijan je na vrlo zanimljiv i djeci razumljiv način prezentirao način nastajanja parfema i njegove osnovne komponente.

Djeci je bilo  je zanimljivo baš sve – od  uvodne igre aktiviranja svih osjetila, preko upoznavanja s čak 26 različitih mirisnih nota koje su pri samom upoznavanju podijelili na bazne mirise, na mirise koji čine srce parfema i na top mirise koji se dodaju na samom kraju i daju parfemu posebnu mirisnu notu. Svako je mirisno ulje bilo popraćeno  objašnjenjem iz koje zemlje  dolazi i od čega se dobiva.

Uz mnoge priče o povijesti parfema, najzanimljivija im je bila priča o Kleopatri koja je jedra svojih brodova natapala u mirisno ulje kako bi promijenila  raspoloženje svojih protivnika i tako ih lakše pobijedila. Zajednički smo zaključili da parfemi/ mirisi imaju zaista jako djelovanje na ljudska osjetila i raspoloženje.

Nakon što su upoznali sva mirisna ulja, podijelili su se u grupe po 6 učenika. Svaka grupa je trebala osmisliti 3 svoja mirisa/parfema. U svojim bilješkama, učenici su podijelili ulja na 3 osnovne grupe. Tu počinje najzanimljiviji dio radionice - osmišljavanje vlastitog parfema. Svaki parfem je mogao je imati najmanje 3, a najviše 5 sastojaka.

Učenici su samostalno i vrlo pažljivo vodili bilješke o tome koliko su čega dodali. Promišljali i ponovno isprobavali sastojke koje bi još možda mogli dodati. Svaki sudionik grupe je bio jednako aktivan u stvaranju parfema. Gospodina Kristijana su tražili za savjet oko baze parfema, vrlo strpljivo čekali na svoj red. Slušali su upute o načinu korištenja pipeta i količini pojedinog sastojka koji će dodati.

Dobili su sve pohvale od voditelja radionice i svoje učiteljice, naravno. Bila sam vrlo ponosna na njih kad sam ih vidjela tako marljive i zainteresirane.

Zapisali su svoje recepte za parfeme. Parfeme smo spremili u kabinet gdje trebaju stajati najmanje dva tjedna. Nakon toga će ih učenici ponovno isprobati i vidjeti kakav su miris ustvari kreirali. Zadatak preko proljetnih praznika je osmisliti ime parfema i dizajn bočice, koju ćemo nakon praznika nacrtati na satu Likovne kulture.

Nakon održavanja radionice u svim četvrtim razredima u planu je izložbu parfema u našoj školi kako bi ostali učenici i djelatnici škole imali priliku uživati u originalno osmišljenim mirisima.

 

Radionica Mirisni akordi u 4.a razredu, autor: Iva Kart

 

Hvala društvu „Naša djeca“ i gospodinu Kristijanu Nasteskom na inicijativi, zanimljivoj radionici  i suradnji sa nama i našim učenicima.

Hvala ravnateljici, našim dragim spremačicama i kuharicama te kolegicama Jeleni Prepolec i Maji Brcković koje su sudjelovale sa nama u prvom dijelu radionice.

Pohvaljujem još jednom i svoje učenike koji su bili izvrsni tijekom cijelom radnog dana i rado sudjelovali u svim pripremljenim aktivnostima. 😊

 

Razrednica: Martina PotočkiPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Martina Potočki   datum: 26. 4. 2022.

 SATNICA MATIČNE ŠKOLE I PŠ PREPOLNO ZA ŠKOLSKU GODINU 2022./2023.Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 12. 2012.

Ukupno: 1102314
Ovaj mjesec: 1357
Danas: 216
preskoči na navigaciju