preskoči na sadržaj
Vijesti

RADIONICE MIRISNIH AKORDA

RADIONICE MIRISNIH AKORDA su održane :

  • 17.ožujka 2022. u 4.c                                              
  • 24.ožujka 2022. u 4.d              
  • 31.ožujka 2022. u 4.b                                               
  • 7. travnja 2022. u 4.a

U provedbi radionica je ukupno sudjelovalo 82 djece i 8 učiteljica! Predavač, predsjednica i članovi udruge „Društvo naša djeca“.

 


Učenici su: upoznali nove mirise aktivacijom vlastitih osjetila, stvaralački izražavali svoje doživljaje, razgovarali u skladu s komunikacijskom situacijom, surađivali u skupini, demonstrirali fine motoričke vještine uporabom različitih materijala i pribora, koristili se različitim postupcima u usmenom, glazbenom i likovnom izražavanju i zabavili se!

Ideja radionice je bila aktivacija osjetila kod djece i ona je 100% realizirana!!!

Uskoro planiramo prikazati izložbu svih 36 izrađenih parfema u našoj školi…

Zahvaljujem se svoj djeci sudionicima, kolegicama na sudjelovanju, ravnateljici, predavaču i „Društvu naša djeca“.

 

U nastavku pročitajte osvrt voditelja radionica, gospodina Kristiana Nasteskog.

"Baš kao što se glazbena skladba sastoji od puno akorda, kompleksan parfem se također sastoji od više mirisnih akorda. Mirisni akord jest najmanja skladna jedinica parfema. Nije moguće u par sati kreirati čitavu skladbu parfema, ali je itekako bilo moguće sa učenicima četvrtih razreda kreirati mirisne akorde. Mislim da je to sjajno, jer budimo realni - koliko se "odraslih" u životu okušalo u stvaranju svog parfema? Ipak je to nešto što nije komercijalno uobičajeno.

Radionice su se odvile u sva četiri 4. razreda. Svaki je razred kreirao 9 parfema koje smo ostavili da maceriraju, odnosno odleže kako bi se sastojci međusobno sjedinili. Zatim smo ih pomiješali sa alkoholom i baznim uljima. Učenici su bili iznenađeni i zadovoljni kad su nakon par tjedana otkrili da su se njihove kreacije sjedinile, produbile, pa tako i poboljšale. Paralelno su osmislili imena parfemima i likovno kreirali izgled parfemskih bočica. To je ispalo sjajno! 

Zadovoljan sam gostoprimstvom škole, a posebno pozornošću učenika. Mladi ljudi su prepuni svježine i lako je raditi s njima. Oči su im bistre i većina ih je bila prisutna gotovo svaku sekundu radionice.

Sekundarna ideja ove umjetničke radionice je igra pozornosti i širenje svijesti mladih. Ne treba mlade uvjeravati. Treba im stvarati poticajni ambijent i pustiti ih da se sami uvjere u postizanje ciljeva uz duboku pozornost i aktivaciju svojih osjetila. Svi imamo 5 osjetila i ona su nam poput čarobnih vrata koja vode u percepciju svijeta oko sebe. Koliko koristimo svoja osjetila - toliko smo živi. Bili to parfemi, zadaća ili igranje video igrica... Sve postaje stvarno i živopisno tek kad uistinu obratimo pozornost, tek kad rezoniramo sa svijetom oko sebe.

Veliko hvala ravnateljici Gordani Čosić koja je prepoznala radionice mirisnih akorda i odobrila ih. Hvala svim učiteljicama 4.-tih razreda na ustupanju svog rasporeda i gostoprimstvu. Posebno hvala učiteljici Tanji Domitran na izvrsnoj organizaciji i društvu Naša djeca iz Zeline koje je osiguralo sredstva za mirisna ulja i radni materijal, bez čega sve skupa ne bi bilo moguće. Hvala svim četvrtašima na odličnom radnom druženju i povjerenju - bili ste sjajni!"Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Tanja Domitran   datum: 4. 5. 2022.

 SATNICA MATIČNE ŠKOLE I PŠ PREPOLNO ZA ŠKOLSKU GODINU 2022./2023.Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 12. 2012.

Ukupno: 1102307
Ovaj mjesec: 1350
Danas: 209
preskoči na navigaciju