preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik
Povijesna i geografska grupa

MALI METEOROLOZI

Od ove školske godine na našoj školi učenici viših razreda mogli su se uključiti u grupu Malih meteorologa. Kao cilj smo si zadali napraviti meteorološku kućicu te istraživati, promatrati i mjeriti vrijeme kao pravi meteorolozi. Četiri mala meteorologa bila su vrlo vrijedna ove godine. Uz pomoć naših domara napravili su kućicu, a možete ju vidjeti na zidu u dvorištu 3. paviljona.

U nastavku pročitajte kako su se Vanesa, Lucija, Antonio, Martin i učiteljica Marija Ujlaki zabavljali i učili na izvannastavnoj grupi Malih meteorologa.

 


Prvo smo na internetu istražili kako izgleda meteorološka kućica, kojih je dimenzija, zašto mora biti bijela i na visini od 2 metra, koji su instrumenti unutar nje, a koji vani… onda smo napravili nacrt (sve po pravilima tehničkog crtanja). Naši domari otkrili su u podrumu stari ormarić koji su nam preuredili prema našem nacrtu. Tako smo uštedjeli na vremenu i materijalu. A  i zašto raditi novo, ako možeš preurediti staro. laugh 

 

 

Onda smo istražili koji nam instrumenti trebaju i sastavili podužu narudžbu ravnateljici. Za kućicu, ali i za upotrebu u nastavi, kupljeni su meteorološki instrumenti:  termometar, kišomjer, barometar, higrometar i anemometar. U idućoj godini planiramo urediti okoliš oko kućice.

 

Tijekom zime smo proučavali pahuljice i napravili plakat o njima. Znate li da je jedan japanski znanstvenik u laboratoriju proizvodio pahuljice kako bi ih fotografirao mikroskopom, a sve kako bi saznao kako nastaje pahuljica? (Pogledajte u privitku.) A mi smo  naučili mjeriti temperaturu, vlagu i tlak s klasičnim i digitalnim instrumentima, kao i da se oblaci ne mogu mjeriti, samo se promatraju i određuje im se vrsta - za to smo napravili prezentaciju (pogledajte u privitku).

  

Proučavajući padaline izvodili smo pokus kondenzacije pa nam je došla ideja da napravimo model kruženja vode u prirodi. I napravili smo ga. Model je napravljen u tehnici kaširanja, obojan kao u prirodi, sa skalom boja za visinu reljefa. Na njemu je reljef, ima planina, brežuljaka  i nizina, iscrtali smo rijeke, jezero i more, a ima i vegetaciju. Lijepili smo, bojali, bušili, šarafili…Opet su nam pomogli domari jer nam je trebao lijepi okvir i nosač za oblake i Sunce. Model je ispao odlično.Nadamo se da će uspješno poslužiti u nastavi prirode i geografije.

 

 

Vanesa, Lucija, Antonio, Martin i učiteljica Marija Ujlaki


Priloženi dokumenti:
Birth_of_a_Snow_Crystal.mp4 (8.24 MB)
Oblaci.pptx (4.89 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Maja Hunjadi Barišić   datum: 7. 6. 2017.


Mala školska prognoza

TEMPERATURA: 

ujutro:  

tijekom dana:  

VJETAR:  

VLAGA:  

PADALINE:  

TLAK ZRAKA:  


Informacije za roditelje


Vremenik dopunske i dodatne nastave i izvannastavnih aktivnosti u šk.god. 2019./2020.
Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 12. 2012.

Ukupno: 956372
Ovaj mjesec: 5799
Danas: 95
preskoči na navigaciju