2017-11-19 21:16:30

PRIČA O GRADU

Iako ih ima bezbroj, samo je jedna priča o Gradu.

Na svoj način, večer uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, ispričali su je učenici viših razreda naše škole.

Ponovili smo da naučimo i ne zaboravimo, ali s čvrstim i jasnim pozitivnim pogledom u budućnost, u kojoj ne želimo takve strahote i patnju.

Svaki se naš razred, i matične i područnih škola, na svoj način prisjetio vukovarske tragedije i žrtve.

O Vukovaru su učenici osmih razreda razmišljali i razgovarali i puno prije 18. studenoga. Name, učiteljice povijesti Mira Milek i Marija Ujlaki dogovorile su suradnju s vukovarskom Osnovnom školom Dragutina Tadijanovića i njihovom učiteljicom povijesti Katarinom Vukanović. Učenici su se međusobno dopisivali, a tema je bila Moja ulica - moj grad. Saznali su tako puno jedni o drugima, a nadaju se i upoznavanju kad naši osmaši uskoro dođu u Vukovar. Njihova pisma izložena su na plakatima na ulazu u našu školu, zajedno s fotografijama Vukovara - kako je izgledao nakon razaranja grada i kako izgleda danas. Učenici su međusobno poslali i video poruke. Od srca zahvaljujemo na suradnji mladim Vukovarcima i njihovoj učiteljici!

 

 

Viši su razredi nazočili priredbi koju smo nazvali Priča o gradu. Započeli smo prisjećanjem na tu tužnu i ružnu 1991. godinu, a kroz povijesno-političke događaje  uz prezentacije vodile su nas Lucija Škrlec, Lucija Dekanić, Anamarija Dužaić, Timea Subošić i Ana-Marija Ptiček. Mihael Zorman i Matej Špehar glazbeno su upotpunili ovaj događaj. 

 

Kristina Bunčić, rođena Vukovarka, ispričala je svoju obiteljsku priču o Vukovaru i Dunavu.

 

Da učenici stvarno shvaćaju u čemu je tragedija i veličina Vukovara, pokazali su čitajući svoje pjesme i sastavke: Tea Andričić, Dominik Legin, Luka Šabić, Lea Lanović, Lea Kralj i Ana Sever (učiteljice Marina Sever i Dubravka Antunica Jelinčić).

 

 

"Priču o gradu" Siniše Glavaševića krasnoslovile su Ema Žilavec, Vida Šimunović, Martina Vrščak, Lara Banovec, Barbara Sigurin i Petra Pavliček.

 

A Vjeronaučna dramska grupa (njih dvanaestero) izvela je igrokaz "Zagrli me, Dunave" (tekst Lovorka Galić, kostimi asistentica Sanja Pucak i voditeljica grupe Marta Houška).

 

 

 

U igrokazu je sveti Bono ozdravio i obnovio sve. Neka tako bude. Vukovar u !

 

 


Osnovna škola Dragutina Domjanića Sveti Ivan Zelina