2018-05-11 12:50:47

IZVANUČIONIČKA NASTAVA GEOGRAFSKO-POVIJESNE SKUPINE

Već nekoliko godina Geografsko-povijesna skupina zaokružuje svoj rad brižno pripremljenom i zanimljivom izvanučioničkom nastavom. Ovoga su puta posjetili Hrvatski državni arhiv i Državni hidrometeorološki zavod. Pogledajte kako im je bilo!

U ponedjeljak, 7. svibnja, jedanaest članova Geografsko-povijesne skupine uživalo je na izvanučioničkoj nastavi. Autobusom smo doputovali do Zagreba, a onda, s planom grada u ruci, kao pravi turisti (odnosno geografi), krenuli pješice Branimirovom i Mihanovićevom ulicom. Zatim smo uživali u miru, bojama i mirisima prolazeći kroz Botanički vrt do zgrade Hrvatskog državnog arhiva.

Tamo su za nas pripremili kartografsku radionicu gdje smo puno saznali o tome kako su se nekad izrađivale karte, koje su najstarije i najvrednije karte u Hrvatskoj, tražili smo mjesta na starim kartama, spajali kartografske slagalice i vidjeli kartu iz 1551. godine na kojoj je označena Zelina.

Demokratski smo odlučili da na Gornji grad, do zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda, idemo tramvajem. To je najvažnija državna institucija zadužena za sva meteorološka mjerenja i prognoze.

Tamo su nas dežurni meteorolozi upoznali s načinima prikupljanja podataka, mjernim instrumentima i računalnim programima kojima se brojni podaci obrađuju kako bi se izradile prognoze.

Vjerovali ili ne, ali uz svu suvremenu tehnologiju, u upotrebi još uvijek imaju spravu koja mjeri vlagu pomoću ljudske kose! 

Bilo nam je super, dobili smo ideje za daljnji rad naše skupine, a pozvani smo i na nove radionice. ​

voditeljica skupine Marija Ujlaki


Osnovna škola Dragutina Domjanića Sveti Ivan Zelina