2019-05-09 12:28:04

EKOLOŠKI MJESEC

U ekološkom tjednu smo – zasadili lipe

  • prikupljali čepove za UOLL
  • bojali gume
  • sadili cvijeće i
  • družili se s meteorolozima.

12. travnja 2019. posjetili su nas meteorolozi Višnjica i Marko Vučetić. Bio je to i  emotivan susret jer je gospođa Višnjica bila učenica naše škole i nakon dugo vremena ju je ponovo posjetila.

 

Učenici 1. i 2. razreda gledali su, a zatim i razgovarali o animiranom filmu „Požar nije šala“. Film upozorava na posljedice koje požar ostavlja na šume i njihov biljni i životinjski svijet. Naučili smo da je uzrok požaru najčešće ljudska nepažnja, a da bi se obnovila izgorjela šuma potreban je gotovo jedan cijeli prosječan ljudski vijek.

 

 

Učenici 3. i 4. razreda razgovarali su o vremenu i klimi, te proučavali sprave koje služe za motrenje i bilježenje vremena. Naučili smo o važnosti meteoroloških kućica ( i mi imamo u našoj školi meteorološku kućicu ). Saznali smo da se meteorologija bavi i  Fenelogijom – nauka koja se  bavi  datumima prvog pojavljivanja bioloških događaja u njihovom godišnjem ciklusu. Primjeri uključuju datume pojave listova i cvjetova, prvi let leptira i prvo pojavljivanje ptica selica, datum listanja promjena boje i opadanje kod listopadnog drveća, datume polaganja jaja ptica i vodozemaca, odnosno tajming razvojnih ciklusa u kolonijama pčela. I mi se pomalo bavimo njome -upravo smo zasadili sjemenke graha i graška i pratimo njihov razvoj.

 

 


Osnovna škola Dragutina Domjanića Sveti Ivan Zelina