preskoči na sadržaj
Kutak za roditelje
 
SLOBODNO VRIJEME
 
KAKO POMOĆI DJETETU DA PRAVILNO OSMISLI I PROVEDE SLOBODNO VRIJEME   
 
Slobodno vrijeme je ono vrijeme koje ostaje vašem djetetu nakon svih školskih i izvanškolskih obveza, obveza u obitelji i zadovoljenja potreba za jelom, snom i higijenom. U tom slobodnom vremenu slobodni su samostalno odlučiti i opredjeliti se čime će se baviti.
Da bi vaša djece znala pravilno i samostalno odabrati što će činiti u slobodnom vremenu trebate od najranije dobi djelovati na njih primjerom i savjetom. ZAPAMTITE! Savjet bez primjera je najlošiji svjet.
U obitelji dijete stječe prvu kulturu provođenja slobodnog vremena (i rada, naravno). Pomognite dijtetu da planira svoj dan, kako onaj radni tako i onaj slobodni dio. Svojim primjerom pokažite mu kako je to dobro provoditi slobodno vrijeme. Kasnije kroz zajednički razgovor s njim proanalizirajte što je i kako učinjeno u proteklom danu.
 
Zašto je sve to bitno?
Zato što trebate djelovati dok imate prostora i vremena, a to je dok je dijete malo.  Kada dijete naraste i utjecaj vršnjaka te nekih drugih čimbenika ( npr. televizije i drugih medija) postane jači ono treba biti dovoljno izgrađeno i formirano (samosvjesno i odgovorno) kako bi se moglo oduprijeti svim tim štetnim utjecajima. Takvih utjecaja u današnje vrijeme ima jako puno i dijete im se teško odupire i zato ako ranije uložite trud i date pravilan primjer, kasnije će se dogoditi da će te ga «nevidljivom rukom» voditi u najtežim iskušenjima. Danas se omalovažava ljubav, brak, pristojan obiteljski život, željeno potomstvo, odgovorno roditeljstvo, rad i poštenje tako da svoju djecu trebate ojačati kada je to jedino moguće, kasnije drugi preuzimaju «kormilo».
 
 
Vodite računa da preko svojeg djeteta ne ostvarujete neke svoje neostvarene snove pa ga tako tjerate na neke aktivnosti za koje ono nema smisla ili volju. Isto tako trebate voditi računa da ga ne prepustite ulici. Trebate tražiti pravu mjeru. Najsigurniji put je razvijanje odgovornosti kod djeteta i životne znatiželje za različita područja. Sve to je nemoguće bez vašeg angažmana i primjera.
RAZMISLITE!
Kako će vaše dijete provoditi svoje slobodno vrijeme nije neka izolirana pojava, već rezultat osmišljenog odgojnog utjecaja od najranije djetetove dobi. Trebate odgajati dijete da bude kvalitetan čovjek, jer tako ćete postići da zna i pravilno osmisliti svoje slobodno vrijeme i uspješno se oduprijeti svim negativnim utjecajima.

 

 

 

 

„U svakom roditelju živi učenik – netko tko je i sam išao u školu, nekad uspješno, nekad neuspješno… Mnogi roditelji i danas ulaze u školu preplavljeni starim osjećajima…“

 

Roditelj, saveznik, pomagač, vođa i prijatelj

 

Suradnja roditelja i škole

Koliko god vremena učitelji provodili s djecom u školi i što god radili da ih odgoje u duhu tolerancije, multikulturalnosti i cjeloživotnog učenja, presudnu ulogu u razvijanju dječjih vrijednosti ipak ima njihova obitelj - roditelji, skrbnici, bake i djedovi, oni s kojima su odrasli.

 

Ukorak s našom djecom

Mi, roditelji i učitelji, u duhu promjena koje se školstvu iz dana u dan događaju i u želji da zajednički usmjeravamo mlade ljude k pronalaženju pravih životnih vrijednosti tebamo biti partneri i primjerom pokazati što je to timski rad i što nam on dobroga donosi. Od iznimne važnosti za opstanak odgojno-obrazovnog partnerstva jesu redoviti susreti odgajatelja i obrazovatelja. Četiri puta godišnje na roditeljskim sastancima, i prema potrebi na redovitim informacijama, minimum je koji zadovoljava.

 

 

Roditeljski sastanci uistinu su dobra prilika da čujete koji koristan savjet, ali i porazgovarate s ljudima s kojima sigurno imate nešto zajedničko s obzirom na to da odgajate djecu iste dobi i vrlo sličnih interesa. Na roditeljskim sastancima možemo dogovarati zajedničke projekte, razmjenjivati važne informacije koje se tiču cijelog razreda, obrazovati se, upoznavati i surađivati. Ne biste trebali izbjegavati sastanke misleći kako su oni gubljenje vremena i kako na njima ništa novoga nećete naučiti. Neki roditelji toliko nisu voljeli školu u doba kada su i sami bili školarci da ju i danas obilaze u širokom luku. Drugi se ne slažu s ostalim roditeljima, te zbog toga ne dolaze na sastanke. Zvučat ću grubo, ali ne mogu prešutjeti da su to previše sebični razlozi za izbjegavanje jedne od rijetkih prilika koja vam se pruža da se obrazujete i usavršavate za najljepši, ali i najteži poziv u životu - roditeljstvo.


Individualni sastanci - prigoda su da redovito nadzirete napredovanje svoga potomka, jer, vjerovali ili ne, njima je do toga jako stalo. Prolaze li s odličnim ili manje odličnim uspjehom, vole znati koliko se brinete i da vas zanima kakvi su u školi. Za dobru suradnju s nama razrednicima pokušajte kad god je to moguće poštovati naše radno vrijeme i dolaziti na informacije u ono vrijeme koje smo za to odredili. Želite li doći u školu, a vrijeme određeno za informacije vam nikako ne odgovara, najavite se i dogovorite neko drugo vrijeme koje će razrednik posvetiti samo vama.

 

Partneri i prijatelji

Budimo partneri i prijatelji koji zajednički vode djecu na izlete i ekskurzije. Skrbimo o izgledu i opremljenosti škole u kojoj pola dana proboravi vaše dijete. Sudjelujmo timski u organizaciji proslava, humanitarnih akcija, zabava, maskenbala. Cijenimo i podupirimo jedni druge. Omalovažavamo li mi školu kao instituciju i pokazujemo li otvoreno negodovanje prema suradnji s učiteljima, isto će činiti i naša djeca.

Surađujmo, poštujmo jedni druge, vjerujmo u mlade naraštaje! Nama je možda njihova matematika jako teška, no mnogima su od nas moderni mobiteli prava enigma, internet još uvijek svjetsko čudo, a iPod nepoznanica. Njima ne. Suvereno vladaju tehnologijom, izrađuju power point prezentacije, prebacuju s harda na USB, snimaju filmove, dosnimavaju zvukove. Milina ih je promatrati, a pravi izazov pokušavati ići ukorak s njima.

Bilo bi još ljepše i plodnije kada bi se sve, ili barem većina obitelji, aktivno i suradnički uključile u avanturu zvanu odgoj i obrazovanje djece i mladih. Ukoliko već nisu (a ima onih koji jesu), trebali bi uskočiti u naš vlak ili nas barem pričekati na nekoj od sljedećih postaja i u nekoliko jednostavnih koraka postati roditelj, saveznik, pomagač, vođa, prijatelj.

 

 


*Tekst preuzet s www.os-cavtat.skole.hr, autor: Ivana Marinić, prof.
 SATNICA MATIČNE ŠKOLE I PŠ PREPOLNO ZA ŠKOLSKU GODINU 2022./2023.Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 12. 2012.

Ukupno: 1102316
Ovaj mjesec: 1359
Danas: 218
preskoči na navigaciju